Site Meter

lördag 21 november 2009

När någonting händer i Ankeborg

Idag gjorde jag några trevliga fynd på loppisrundan jag lyckades få till. Jag får nog anledning att återkomma ett par av dem senare, men ett guldkorn tar vi direkt. I en låda i ett hörn låg nämligen en hög kassettband för barn, och där låg den, hyllningen till Kalle Anka när han fyllde 60 år. Året var 1994. Sista låten på kassetten, det vill säga låt 7 på sid B, är "När någonting händer i Ankeborg", som sjungs av Pierre Isacsson. I övrigt medverkar Triple & Touch med Lasse Kronér, Kikki Danielsson, Monica Forsberg på hyllningen, liksom naturligtvis Per-Erik Hallin. Per-Erik Hallin är Kalle Ankas svenska "officiella" röst - och han är förresten orsaken till att Ulf Lundell ändrade texten i sin låt Cobra Rax på "Törst" från Mefistofeles han satt och skaka livet ur en driknk, Jesus satt bredvid och hojta: Trink, brüderlein, trink till Ett helgon Jesus satt bredvid och hojta: Trink, brüderlein, trink - anledning var naturligtvis att den djupt kristne Hallin, som spelade piano på skivan, kände sig kränkt, som alla kristna understundom plägar göra, och Lundell fann för gott att ändra texten, vilket han enligt egen utsago aldrig mer kommer att göra.



"När någonting händer i Ankeborg" har skrivits av Tommy Halldén och Bo Persson. Bo Persson har annars skrivit sånger till Streaplers, Agnetha Munther, Mats Rådberg bland annat, och han har också skrivit berättartexten till barnklassikern Bernhard och Bianca - där uppläsaren för övrigt heter Pierre Isacsson. Två gånger har han legat på Svensktoppen, två veckor strax före jul 1975 med Agnetha Munters "Ett minne från i fjol" och "Bilder från flydda dar" som låg en vecka på listan med Mats Rådberg i juni 1975. Tommy Halldén började i Little Gerhards kompgrupp "G-men" redan i slutet av 1950-talet (syns också i den rollen i "Åsa-Nisse i kronans kläder" 1958), och hade sedan en lång karriär (han dog 2001) som musiker och producent. Som låtskrivare har han legat på listorna med bland annat Ett "Körsbär måste vara söta" med Laila Westersund och "De´ va´ den dan" (Scarborough fair) med Mia Adolphson. Han jobbade mycket med barnskivor (åt Disney, på EMI) och blev producent åt Polydor (Pierres skivbolag) 1974. Samtidigt fick Polydor Disney-rättigheterna, så barnskivorna fortsatte. Tintin, Lejonkungen, Dunderklumpen, Scooby Doo är några av de barnskivor han gjort. En av hans sista barnproduktioner var "Bananer i pyjamas". Gift med Liza Öhman.

Kalle Anka har alltid varit min absoluta seriefavorit, ända sedan jag var barn och prenumererade på "Kalle Anka & co" och tog det färska numret ur den gröna postlådan i plast och gick ner till det äldre grannparet Svend och Greta, och Greta gjorde chokladröra med grädde, socker och kakao, eller päronsoda med bulle och läste det nya numret för mig. Svend var gammal dansk sjöman och hade flytt från kriget och hamnat i vårt kvarter. Han var stor, lite bullrig, hade tauteringar men var snäll som ett lam, särskilt mot barn. En gång var det kalas och ett barn (inte jag den gången) råkade spilla saft på Gretas vita linneduk. Barnet var förtvivlat trots försäkringar att det inte gjorde någonting, så Svend tog resolut sin kaffekopp och hällde ut sitt kaffe på duken, bredvid saftfläcken. "Så-dann!". Han var unik, Svend, och det finns många historier om honom. Som när han brast i uppmärksamhet och körde in i baken på en annan bil, gick fram till föraren och gav honom en utskällning: "Va fan gjör du? Backer du på meg?". Eller när han stod i Handelsträdgården och frågade om en särskild buske han tänkt sig. Kön bakom honom blev längre och längre. Efter många om och men frågade Svend hur djupt den skulle planteras, och när han fick höra svaret utbrast han: "Så dybt? Ähh, då gjir jeg faan i det" varpå han vände på klacken och gick.

Kalle Anka föddes tack vare att att Carl Barks hörde en röstkonstnär (Clarence Nash) som gjorde "Mary had a little lamb" med konstig röst och Barks, som bekymrat sig för att Musse Pigg började bli lite mesig och behövde en figur som var lite mer ilsken av sig, skapade därför Kalle Anka utifrån rösten han hört. En annan lustig detalj är att om man tittar noga, ser man i de tidiga filmerna att Kalle från början hade små ankvingar bara, men snart hade han fullt utvecklade armar med fyra fingrar, som alla ankor har.

Idag tycker jag att Don Rosa är den store förvaltaren av Kalle Anka (och Joakim von Anka), och varje nytt avsnitt med Don Rosa är en fröjd att läsa, allt från storyn till detaljerna. Och det är alltid lika intressant att leta var han gömt sin hemliga dedikation D.U.C.K. (Dedicated to Uncle Carl from Keno).

Så här låter "När någonting händer i Ankeborg" med Pierre Isacsson. Ursprungligen fanns den med på "Disney-Matiné" som kom 1975.

1 kommentar:

  1. Hej Bosse!
    Det var sannerligen längesedan- tack för allt Du gjorde under tiden på Polydor ! Jag tror ingen idag fattar det !
    Mats R

    SvaraRadera